Шановні споживачі комунальних послуг!

  Українці навіть під час воєнного стану мають оплачувати комунальні послуги, незважаючи на тимчасове скасування штрафів та інших санкцій за несплату. Законодавчого дозволу не платити за комуналку немає, тому на порушників після закінчення війни чекатиме ціла низка неприємних сюрпризів.

   “Юридичний факт: у період військового стану постачальникам заборонено відключати споживачів за несплату комунальних послуг, а також нараховувати пеню та штрафні санкції.

   А ось про те, що можна не платити, юридичного факту немає. Більше того, якщо після перемоги у вас буде великий борг “Ви будете першими в черзі на відключення. Є й інші незручності. Наприклад, органи соцзахисту можуть відмовити в субсидії, якщо комунальні послуги не сплачені”,.

   Крім того, через накопичені борги можуть виникати й інші проблеми,  після закінчення воєнного стану:
-за борги можуть заарештувати карткові рахунки;
-комунальні підприємства можуть через суд та виконавчу службу стягнути майно;
-боржник може потрапити до реєстру.
  Тим, хто не може у воєнний час оплачувати рахунки через складну життєву ситуацію, потрібно звернутися до  комунального підприємства та повідомити про труднощі.

   Можна також звернутись до постачальника з проханням про реструктуризацію боргу

 Після вирішення боргових питань також варто оформити субсидію.

  Тим не менш, є низка винятків, коли справді можна не платити за комунальні послуги.

   Список таких винятків невеликий:
-якщо немає лічильників на  воду, а у квартирі чи будинку ніхто не живе: щоб плату не нараховували, потрібно звернутися до постачальника комунальної послуги з відповідною заявою про відключення водопостачання.
якщо житло зруйновано: про факт руйнування житла потрібно насамперед повідомити поліцію, виданий там документ також дозволить надалі підрахувати збитки та домогтися компенсації.

    Окрім того ,нагадуємо споживачам про своєчасність передачі показників лічильника.

    Абонентський відділ приймає показники лічильника до 30 числа (включно) зручним для споживача способом: телефоном,через особистий кабінет,СМС повідомленням.

   Після закінчення воєнного стану контролерами підприємства буде здійснено поквартирний та подворовий обхід з метою визначення коректності надання показників лічильників.